*ورمی‌کمپوست *

*ورمی‌کمپوست *

ورمی‌کمپوست متشکل از ورمی (کرم خاکی) و کمپوست (کود آلی) به معنای نوعی کود آلی است که از فعالیت کرم خاکی حاصل می‌گردد.
ورمیکمپوست، عبارت است از کود آلی بیولوژیک که دراثر عبور مداوم و آرام مواد آلی در حال پوسیدگی از دستگاه گوارش گونه هایی از کرم های خاکی و دفع این مواد از بدن کرم، حاصل می شود. این مواد هنگام عبور از بدن کرم آغشته به مخاط دستگاه گوارش (موکوس)، ویتامین ها و آنزیم ها شده که در نهایت به عنوان یک کود آلی غنی شده و بسیار مفید برای ساختمان و بهبود عناصر غذایی خاک، تولید و مورد مصرف واقع می گردد. ورمی کمپوست یک کود بیوارگانیک است که بسیار نرم ,سبک وزن ,ترد,تمیز,بی بو بوده و ظاهری شبیه به پودر گرانول قهوه دارد.
کلمه ورمی (Verms) از لغت لاتین ورم (Vermis) گرفته شده که به معنی کرم است.بیش از ۲۷۰۰ نوع کرم خاکی در طبیعت وجود دارد این کرم‌ها با کاوش خاک و تغذیه عناصر موجود در خاک و آمیختن آن با آنزیم‌های موجود در بدن خود، خاک را تازه می‌کنند و قدرت باروری آن را افزایش می‌دهند همچنین به دلیل جابجایی مداوم در خاک، با ایجاد سوراخ‌های زیاد، راه نفوذاکسیژن به خاک را آسان می‌کنند .تولید ورمی‌کمپوست، تغذیه کرم‌های قرمز حلقوی بارانی موسوم به Eisenia Foetida از مواد آلی پسماندهای آشپزخانه بوده و محصول این فرایند کود آلی است که یکی از غنی‌ترین کودهای شناخته شده در دنیا است.
تولید ورمی کمپوست فرایندی نیمه هوازی است (حدود ۸۰% رطوبت) که توسط گونه‌ای خاص از کرمها، قارچ‌ها، باکتری‌ها، و اکتینومیست‌ها انجام می‌شود، همچنین مواد حاصل از بستر رشد کرم بوده که پس از دفع مواد زائد از سیستم گوارشی کرم در محیط باقی می‌ماند، ورمیکمپوست، مجموعه‌ای از فضولات کرم به همراه مواد آلی تجزیه شده و نیز اجساد کرم‌هاست که برای گیاه ارزش غذایی فراوانی دارد و خاک را حاصلخیز می نماید. در خاک‌هایی دارای مواد دفع شده توسط کرمها، عناصری مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم ازت,فسفر و پتاسیم  به مراتب بیشتر از خاک‌های بدون کرم است. در اثر عبور مواد آلی از دستگاه گوارش کرم، عناصری از جمله ریزمغزی‌ها زیاد می‌شوند.


*برتری ورمی کمپوست به کمپوست معمولی
 ورمی کمپوست ماده ای شبیه به پیت (peat) است که به خوبی تغییر فرم یافته و ساختار، تخلخل، تهویه، زه کشی و ظرفیت نگهداری رطوبت آن در حد آلی می باشد. تولید ورمی کمپوست تعداد ریز موجودات بیماری زای گیاهی (pathogenic microganisms) را به شدت کاهش داده و بنابراین از این نظر برتری نسبی به کمپوست معمولی دارد. تولید کمپوست به عنوان یک فرآیند هوازی منجر به معدنی شدن (mineralization) نیتروژن می شود که در مورد تولید ورمی کمپوست، استفاده از کرم های خاکی باعث تسریع این روند می گردد. فرآیند هوموسی شدن (Humification) که در مرحله رسیدگی (Maturation stage) کمپوست سازی اتفاق می افتد، در طول فرآیند تولید ورمی کمپوست، بزرگتر و سریع تر اتفاق می افتد. کود تولیدی در این روش به علت بالا بودن نسبت کربن به ازت (C/N15) فاقد بوی نامطبوع و فعالیت حشرات مزاحم می باشد.
ورمی کمپوست در اصلاح بافت فیزیکی خاک نقش بسزایی دارد و خاک را سبک می نماید .بعلاوه خاک را بهتر نگه می دارد یعنی باعث میشود تا آب به آرامی رها شده و از تبخیر سطحی و یا نفوذ سریع آب به داخل عمق خاک جلوگیری می نماید.
*ویژگی‌ها
• سبک و بی‌بو
• خالی از علفهای هرز
• دارای میکروارگانیسمهای هوازی مفید مانند ازتوباکتریها
• بالا بودن میزان عناصر اصلی غذایی در مقایسه با دیگر کودهای آلی
• دارا بودن عناصر میکرو مانند آهن، روی، مس و منگنز
• دارا بودن مواد محرکه رشد گیاهی نظیر ویتامینها به ویژه ویتامین ب ۱۲
• قابلیت بالای نگهداری آب و مواد غذایی
• فرآوري آسان و سریع تر از بیوکمپوست
• اصلاح کننده خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی خاک
• وجود عناصر ازت، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی، مس و منگنز
 *ویژگی های اختصاصی در گیاهان تزئینی و دارویی
• تداوم گلدهی گونه های مختلف گیاهان تزیینی
• حفظ رنگها و عطر گلها در طی زمان عرضه
•افزایش نسبت اسانسها و مواد موثر در گیاهان دارویي
• جلوگیری از زرد شدن و ریزش برگها
• بهبود جوانه زنی بذرها
• افزایش تداوم گلهای شاخه بریده در طی نگهداری در گلفروشی
 *ویژگی های عمومی
• افزایش مقاومت به استرس ها و تنش های محیطی
• ارتقاء مقاومت در برابر پاتوژنها و عوامل بیماری زای خاک
• کاهش و نهایتا حذف مصرف کودهای شیمیایی و مواد محرکه رشد خارجی
• افزایش نسبت تبدیل جوانه های رویشی به زایشی
• تشدید ریشه زایی و رشد قلمه ها
• حاوی سطح بالایی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان
• تامین کننده عناصر اساسی در ایجاد عطر و طعم در محصولات کشاورزی
•فزایش زمان انبارداری محصولات جمع آوری شده با حفظ کیفیت

*سایر مزایای ورمی کمپوست
• در ایجاد تعادل نسبت به مواد معدنی به مواد مغذی در خاک نقش مهمی را ایفا نموده و با داشتن ترکیباتی چون ازت ,فسفر, پتاسیم, منیزیم و ... کود بسیار قوی به حساب می آید.   
• بعلت داشتن میزان قابل توجهی چربی ,کود کاملی به حساب می آید و احتیاجات متابولیکی گیاه را به خوبی برآورده می نماید.
• اگر ورمی کمپوست را با کود معمولی مخلوط نموده و به خاک بدهیم در حلالیت مواد مغذی کود تاخیر ایجاد شده و مدت زمان پایداری کود در زمین افزایش می یابد.این رها سازی تدریجی مواد غذایی موجب می شود تا طول کاشت و داشت گیاه دیگر احتیاجی به افزودن کود اضافی نباشد.
• ورمی کمپوست یک کود صد در صد آلی است و به طور مستقیم جذب ریشه گیاه می شود .و محیط مناسبی برای رشد موجودات ذره بینی خاک را فراهم می آورد .
•  ارزشمند ترین خاصیت این کود در عملکرد آنزیمها و میکروارگانیسمها و همچنین هورمونهای مختلف موجود درآن است ورمی کمپوست حاوی آنزیمهایی چون پروتئاز ,آمیلاز ,لیپاز, سلولاز و کتیناز می باشد.که در تجزیه مواد آلی خاک و در نتیجه در دسترس قرار دادن مواد مغذی مورد لزوم ریشه گیاه نقش موثری را دارا می باشد. خصوصیات فوق باعث می شود تا ورمی کمپوست به عنوان  بهترین و اساسی ترین کود برای احیای زمین های فقیر و لم یزرع بحساب آید.